niedziela, 20 lutego 2011

Zupa dyniowa

Dynia, wdzięczne warzywo, które zawsze ładnie wygląda, nawet po przerobieniu:) Sama w sobie ma mdły smak, więc potrzebuje mocnego akcentu, od nas zależy w jakim kierunku pójdziemy. Jedno jest pewne: lubi doprawianie. Dzisiejsza wersja jest tak prosta, że prościej się już chyba nie da:)



Składniki:
Porcja dla 2-4 osób
litrowa miska dyni pokrojonej w kostkę (nie mamy wagi:)
1l wywaru z warzyw (może być wywar z mięsem)
1 cebula
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
słodka papryka
ostra papryka
sól
świeżo mielony pieprz

do przyozdobienia:
prażone pestki dyni
lub starty żółty ser

Do wywaru z warzyw dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażany pokrojoną cebulę na patelni. Gdy dynia się ugotuje, blendujemy i dodajemy cebulę, doprawiamy na pikantnie. Przed podaniem można ją trochę przyozdobić: posypać prażonymi pestkami dyni lub startym żółtym serem, lub słodką papryką.

Uwagi:

Dynia świetnie nadaje się do mrożenia, w październiku kiedy jest wysyp dyń na straganach, można zapełnić zamrażalnik dynią pokrojoną w kostkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.