sobota, 19 lutego 2011

Makaron ze szpinakiem

Jesteśmy za sezonowością w kuchni, ale czasem trzeba wyciągnąć mrożonkę i przynajmniej na talerzu przywołać wiosnę:)

Ludzie dzielą się na tych co ubóstwiają szpinak i na tych co go jeszcze nie jedli przyrządzonego w smaczny sposób. Ten przepis gwarantuje sukces kulinarny, jest to czarny koń wśród przepisów. Do tego jest prosty i szybki, idealny na obiad jak i na romantyczną kolację we dwoje.




Składniki:
Porcja dla 4 osób

1 opakowanie makaronu z pszenicy durum (ok. 500g)

sos:
1 mrożonka szpinaku (ok.400g)
1 czerwona cebula
20 dag szynki w plasterkach*
10 dag sera typu rokpol
ok. 1/2 szklanki śmietany
1 łyżka oleju

Cebulę pokrojoną w pióra udusić razem z szynką pokrojoną w kostkę. Dodać mrożony szpinak. Po rozmrożeniu dodać pokruszony ser i śmietanę. Sos trzeba ciągle mieszać, gdyż łatwo o przypalenie. Gdy zauważymy, że ser się rozpuścił mieszamy go z makaronem przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Nie doprawiamy.

* Z szynki oczywiście można zrezygnować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.