niedziela, 27 lutego 2011

Krajanka z powidłami

Nie ciasto, nie batonik, taka sobie niepozorna z wyglądu krajanka. Dobra do zjedzenia od razu, a jeszcze lepsza następnego dnia.



Składniki
na foremkę 23x32 cm
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 szklanki płatków kukurydzianych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
150 g masła (jeśli kostka ma 200g to 3/4 kostki), pokrojonego w kostkę
1 słoik powideł śliwkowych (0,3 l)

Wsypujemy wszystko oprócz powideł, do miski i mieszamy ręką w ten sposób, aby porobiły się grudki. Ok. 2/3 mieszanki wysypujemy (na wyłożoną papierem do pieczenia) foremkę. 1/3 czeka w misce do wysypania na wierzch.
Foremkę wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 10 min (aż się zrumieni). Pieczemy krótko więc trzeba uważać żeby nie spalić.

Po 10 minutach wyciągamy spód i smarujemy powidłami, posypujemy resztą mieszanki i znowu do piekarnika na ok. 15 minut w 170 stopniach.



Krajankę kroimy, gdy ostygnie. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.