Ryż - najprostsza wersja przygotowania - wrzucić woreczek ryżu do gotującej się wody i z głowy. Zachęcam do spróbowania ryżu po brazylijsku, jest zaprzeczeniem smaku ryżu w torebce. Na talerzu robi jako dodatek, ale jaki dodatek:). Wart uwagi i godny polecenia.
Składniki na dwie porcje:
1 szklanka ryżu
2 szklanki wrzątku wody
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok. 1 łyżki oliwy
sól
woda
Narzędzia:
patelnia
coś do mieszania:)
1. Ryż wypłukać kilka razy w wodzie i odsączyć na sitku. Pozostawić do wysuszenia.
2. Cebulę pokroić w pióra, czosnek pokroić w plastry i wrzucić na rozgrzaną oliwę.
3. Gdy cebula się zeszkli dorzucić ryż i podsmażyć go mieszając z cebulą i czosnkiem aż ryż zacznie brązowieć, ok. 5min.
4. Zalać wrzątkiem.
5. Posolić.
6. Nie mieszać.
7. Ryż musi wypić całą wodę, trwa to ok. 15-20min.
8. Gdy wypije wodę, jest klejący i zaczynamy się bać, że zacznie się przypalać, odstawiamy na bok i czekamy aż całkiem napęcznieje.
Uwagi:
Mamy patelnię 25cm i zalewamy wrzątkiem na 1cm powyżej mieszanki nie używając szklanki i się zazwyczaj udaje. Czasem trzeba dolać wody. Ryż za każdym razem wychodzi dobry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.