wtorek, 22 lutego 2011

Domowa "FETA"

Przepis cioci Ali z Głogowa.

Potrzebny jest twaróg i ulubione przyprawy.




Składniki:

twaróg (200g)
suszona bazylia
ząbek czosnku pokrojonego w plastry
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa

Twaróg kroimy w kostkę i układamy pierwszą warstwę na dnie słoika. Solimy, pieprzymy, posypujemy ulubionymi ziołami, kładziemy plasterek czosnku. Znowu układamy warstwę twarogu i powtarzamy czynności, aż ułożymy wszystkie warstwy. Gdy ułożymy cały ser zalewamy go oliwą. Nadaje się do degustacji już na następny dzień. Jeśli chcemy dłużej przechowywać należy słoik trzymać w lodówce.

Ser w tej wersji jest idealny do sałatek. Jeśli chcemy mieć wersję ostrzejszą należy dodać ostrą papryczkę. Zamiast bazylii można dodać innych ziół, eksperymentowanie wskazane. Gdy ser jest zjedzony, pełną smaku oliwę można użyć do sałatek.

Gorąco polecamy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.