czwartek, 10 lutego 2011

Carpaccio z buraków

Sezon na buraki wciąż trwa. Warzywo niedrogie, do tego właściwości zdrowotne można wymieniać bez końca: wzmacnia koncentrację, poprawia czujność, refleks, pamięć, zaburzenia snu, poziomuje nadciśnienie i niedociśnienie, reguluje cholesterol, zapobiega artretyzmowi, grypie, anginie a nawet zmniejsza nerwice...

Carpaccio jest idealną przekąską, śmiało może zastąpić kolację. Pomysł na carpaccio zaczerpnięty z tego bloga z małymi modyfikacjami.




Składniki:
2 duże buraki

Sos do polania buraków:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
szczypta bazylii
szczypta oregano

Pasta do carpaccia:
opakowanie (200 g) serka twarogowego o kremowej konsystencji
sól
starta skórka z połowy cytryny*
świeżo mielony pieprz
szczypta bazylii
szczypta oregano
4 łyżki utłuczonych w moździerzu orzechów włoskich

Buraki gotujemy ok. 1h. Pozostawiamy do ostygnięcia. Obieramy (w rękawiczkach) i kroimy na cienkie plastry.
Oliwę, ocet, wyciśnięty czosnek, zioła, sól i pieprz mieszamy. Polewamy buraki.
Przygotowujemy pastę z sera mieszając wszystkie składniki ze sobą. Pozostawiamy 2 łyżki orzechów do posypania.

Smacznego.

* Można wcisnąć ząbek czosnku, wtedy nie trzeba dawać go do marynaty.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam czerwone buraki. To carpaccio wydaje sie byc wymarzonym daniem dla mnie :) Zapisuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. W koncu zrobilam! Bardzo dobre - zaserwuje jako przekaske przy nastepnym proszonym obiedzie

    OdpowiedzUsuń
  3. Od pierwszego spróbowania spodobało nam się to carpaccio, poczęstowaliśmy znajomych i też zwariowali na jego punkcie:) Coś jest w tych burakach...

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu.