poniedziałek, 28 lutego 2011

Pizza na cienkim spodzie

Dobra pizza nie jest zła:)



Najważniejsze w pizzy jest ciasto. Nasze ulubione jest cienkie i wysmarowane suto sosem pomidorowym. A dodatki? Dodatki jak kto lubi...

Składniki na 3 spody o średnicy ok. 40cm:

rozczyn
25g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cukru
Składniki wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

3 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli

Składniki na sos pomidorowy:

1 słoik przecieru pomidorowego* (0,2-0,3l)
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku wyciśnięty
sól
świeżo mielony pieprz
ostra papryka

Dodatki:

podsmażone pieczarki pokrojone w talarki
szynka pokrojona w paski
papryka pokrojona w paski
cebula pokrojona w talarki
oliwki pokrojone
ser starty na dużych oczkach



Wysypujemy mąkę na stolnicę (lub blat) i robimy kupkę z kraterem, wlewamy rozczyn, oliwę i sól. Ciasto wyrabiamy i dolewamy w małych ilościach wodę. Ciasto musi stać się plastyczne i po przekrojeniu powinno mieć jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy wody, jeśli wilgotne podsypujemy mąką. Tak zarobione ciasto odstawiamy w misce przykrytej lnianą ściereczką do wyrośnięcia na 1-2h.

W czasie, gdy ciasto rośnie, robimy sos. Wszystkie składniki, oprócz czosnku mieszamy ze sobą na patelni. Gdy sos zacznie wrzeć, ściągamy z ognia i dodajemy wyciśnięty czosnek. Nasz sos robimy na pikantnie, aby nie zginął przykryty dużą ilością dodatków.

Podsmażyć pieczarki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy z całej siły uderzyć je pięścią, aby pozbyć się gazów. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować jedną z trzech część na podobieństwo koła i położyć na blasze do pieczenia suto posypanej mąką (unikniemy w ten sposób przywierania). Smarujemy sosem i dajemy ulubione dodatki. Pieczemy w maksymalnie nagrzanym piekarniku (u nas jest to 220 stopni) ok. 8 minut. Za pierwszym razem najlepiej obserwować pizzę, jak brzegi będą się złociły to należy wyciągnąć pizzę i posypać ją startym serem. Pizza posypana serem potrzebuje jeszcze 2 minut, aby być gotową do jedzenia.

Przepis na pizzę z małą modyfikacją stąd.

*używamy przecieru własnej produkcji, ale można użyć koncentratu i rozcieńczyć go odpowiednio

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.