czwartek, 24 lutego 2011

Kaszotto* z prawdziwkami

*Risotto, ale zamiast ryżu swojska kasza:) I wszystko jasne.

Słońce za oknem przypomina, że nie tak dawno jeszcze była jesień. Gdyby nie ten mróz, można by pomyśleć, że zima wcale do nas nie przyszła. I tak właśnie jest dzisiaj w naszej kuchni, zapanowała jesień, a królują w niej prawdziwki:)



Składniki:
1 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej z suszonymi warzywami (2 woreczki)
300 g prawdziwków świeżych lub rozmrożonych
2 cebule pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone drobno
ok. 1 l bulionu
1 łyżka oliwy

Cebulę udusić z czosnkiem na łyżce oliwy. Dodać pokrojone prawdziwki i kaszę, zalać bulionem na ok. 0,5cm ponad składnikami. Pozostawić na 20 minut, aż kasza wchłonie bulion. Można dosolić i dopieprzyć do smaku, nasz bulion był wystarczająco doprawiony.

Jeśli kasza wchłonie bulion i nadal będzie twarda należy dolać bulionu lub wrzątku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.