niedziela, 6 lutego 2011

Chleb pszenny na drożdżach

Jest to chyba najłatwiejszy przepis na chleb. Ma chrupiącą skórkę i po upieczeniu ciężko mu się oprzeć. Jest idealny dla kogoś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z chlebem. Warto spróbować wariantu z zarodkami lub koperkiem, lub tym i tym:)


Składniki:
3 szklanki mąki (TYP 650)
1 1/2 szklanki wody (letniej)
1/10 drożdży świeżych (10g)
1 łyżeczka soli

dodatki: (nie jest to konieczne, ale poprawia smak i chleb jest zdrowszy)
1 łyżka zarodków pszennych lub otrębów
1 łyżka koperku



Mąkę wsypać do miski, drożdże rozpuścić w połowie szklanki wody i wlać do mąki. Wlać pozostałą wodę, dodać łyżeczkę soli. Wymieszać. My robimy to w mikserze, ale można zrobić to łyżką. Mieszać krótko - ok. pół minuty, ciasto ma być lepkie (zdj.1,2). Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 6-12 godzin do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie należy wyłożyć je na deskę posypaną mąką (zdj. 3,4). Następnie wykonać najtrudniejszą czynność całego przedsięwzięcia: umiejętnie podebrać od spodu ciasto ręką i złożyć je na pół (zdj.5). Wtedy ciasto będzie w mące z dwóch stron. Przełożyć do miseczki wyłożonej lnianą ściereczką i posypaną mąką. Przykryć i pozostawić do odetchnięcia.

Gdy nasze ciasto na chleb łapie oddech od codzienności, włączamy piekarnik na 15 min. (220 stopni) razem z naczyniem i z przykryciem, w którym będzie się piekło. Po 15 min. ciasto przerzucamy ze ściereczki do naczynia (zdj. 7) i przykrywamy.

Pieczemy 15 min. pod przykryciem w temp. 220 stopni i 15 minut bez przykrycia w temp. 200 stopni.

Chleb wyciągamy na ruszt i pozostawiamy do ostygnięcia.





Uwagi:
Najcudowniejsze w tym chlebie jest to, że zawsze się udaje. Można wymieszać składniki wieczorem i rano upiec. Nie potrzeba do niego specjalnych naczyń, wystarczy naczynie żaroodporne lub brytfanka. Nie ważny jest też rozmiar naczynia. Nasze ciasto na chleb leży luźno w za dużym garnku, wyrasta ładnie i może startować w konkursie na najładniejszy chleb. Jedyne co dla chleba jest ważne to mąka, dla tego chleba dobra jest co najmniej 650. Eksperymentowaliśmy z niższym typem i to nie było to.

1 komentarz:

  1. Swietny chlebek. I ja bardzo lubie piec chleby. Takie domowe sa najpyszniejsze na swiecie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu.