czwartek, 31 marca 2011

Makaron z sosem porowo-marchewkowo-pomidorowym

Przepis zaczerpnięty z książki Kuchnia Jarska Katarzyny Pospieszyńskiej. Do rodziny książkę wraz z przepisem wniosła część damska naszego związku;)

Jak sam tytuł wskazuje, w oryginale przepisu nie było mięsa, dodanie go część damska uważa za zbędne, a męska za konieczne. Zdaniem pierwszej smak jest ten sam, zdaniem drugiego smak zyskuje...



Składniki:
4 porcje z dokładkami

makaron spaghetti z pszenicy durum (semoliny)

2 pory
2 duże cebule
2 duże marchwie
1 litr przecieru pomidorowego gęstego*
0,5 kg mięsa mielonego**
2 ząbki czosnku
olej do duszenia

sól (ok. 1 łyżeczki, w zależności od przecieru)
pieprz świeżo mielony
spora szczypta cukru
bazylia

Pory i cebulę pokroić w talarki lub pół talarki. Udusić na oleju w rondlu z grubym dnem. Dodać startą marchew i kilka minut podusić z porem i cebulą. Dodać przecier pomidorowy. Jeśli chcemy zrobić z mięsem to w czasie gdy dusimy cebulę, smażymy mięso mielone na patelni i dodajemy razem z przecierem.

Solimy, pieprzymy i cukrzymy. Na koniec dajemy wyciśnięty czosnek i sporo bazylii.

Makaron gotujemy we wrzącej wodzie, posolonej przed wrzuceniem makaronu. Wyciągamy na 2 minuty przed wskazaniem na opakowaniu, odcedzamy i z powrotem wrzucamy do naczynia, w którym się gotował. Po trochu dodajemy sosu i mieszamy, tak długo dodajemy, aż jesteśmy zadowoleni ze smaku. Przed podaniem można posypać startym parmezanem.

* Przecier mieliśmy oczywiście własnego wyrobu z dodatkiem startego jabłka. Dlatego zamiast szczypty cukru można dodać ok. ćwiartkę startego jabłka.

** Mięso nie jest konieczne. Można z niego zrezygnować, część damska gwarantuje, że potrawa i tak będzie syta i smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.