poniedziałek, 7 marca 2011

Pasta z soczewicy

Wyjątkowo niegrzesząca urodą pasta z soczewicy, jest jedną z szybszych, łatwiejszych i zdrowszych past. Bogata w witaminy i składniki mineralne, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, a zawarty w niej błonnik działa jak szczotka na nasz organizm. Jedzmy więc soczewicę:)



Składniki:
1 szklanka soczewicy
2 łyżki oleju
1 cebula
1 czosnek
sól i pieprz do smaku

Soczewicę w zależności od wieku, gotuje się od 10 minut do godziny. Wody dodajemy dwa razy więcej niż soczewicy, i tak jak było przy fasolach nie solimy. Solenie powoduje twardnienie nasion, dlatego doprawiamy po ugotowaniu.

Cebulę szklimy wraz z pokrojonym czosnkiem na oleju. Dodajemy do ugotowanej soczewicy. Pamiętamy, aby trochę wody po ugotowaniu soczewicy pozostawić, dodamy ją gdy pasta wyjdzie za sucha. Blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. Oj, tak bede robic w tym tygodniu, ale z czerwonej. :) Uwielbiam pasty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czerwona zdrowsza i lepiej na zdjęciu wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu.