wtorek, 22 marca 2011

Zupa z soczewicy

W konkursie na najlepszą zupę, ta plasuje się bardzo wysoko. Smaczna, pożywna, łatwa i ładna. Czy można chcieć więcej od zupy? Zakochaliśmy się w tej zupie od pierwszej łyżki.



Składniki:
na 4 porcje

1 szklanka soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
2 szklanki wywaru z warzyw (może być mięsny)
1 szklanka mleczka kokosowego
3 łyżeczki curry
sól
świeżo mielony pieprz

na wierzch zupy:
natka pietruszki
słodka papryka

Soczewicę wypłukać i ugotować w dwóch szklankach wody.

Na patelni udusić pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem, dodać imbir i zalać wywarem. Dodać pozostałe składniki: ugotowaną soczewicę, mleczko kokosowe i curry. Gdy zacznie się gotować doprawić solą i pieprzem.

Zupę należy pilnować, gdyż jest gęsta i może się przypalić. My użyliśmy zielonej soczewicy, ale może być czerwona lub brązowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.