piątek, 11 marca 2011

Pieczona karkówka z ziemniakami

Danie jednogarnkowe. Karkówkę piecze się wraz z ziemniakami, cebulą i papryką, w naczyniu żaroodpornym z przykryciem, dzięki czemu potrawa nie wysycha, karkówka jest bardzo miękka i soczysta, a ziemniaki ciekawie przechodzą smakiem pozostałych składników i przypraw:)



Składniki:
Etap I - przygotowanie karkówki
4 kawałki karkówki
3 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
4 rozgniecione ziarna jałowca
Etap II - pieczenie
doprawiona karkówka
1 kg ziemniaków z cienką skórką
2 cebule
1 czerwona papryka
1 łyżka tymianku
sól

Karkówkę przygotować dzień wcześniej nacierając przyprawami. Czosnek pokroić, ziele jałowca rozgnieść i włożyć między mięsne kawałki.

Przygotować ziemniaki: umyć, pokroić, posolić i posypać tymiankiem, nie obierać - wymieszać dokładnie.

Pokroić paprykę i cebulę.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć karkówkę, na niej paprykę i cebulę, i na wierzch ziemniaki. Włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 1 godzinę.

Bardzo ważne: naczynie musi być szczelnie przykryte, przez cały proces pieczenia. Nie ściągamy przykrywki, nie próbujemy, nie macamy widelcem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.