piątek, 1 kwietnia 2011

Makaron z owocami morza

Co zrobić z makaronem, który został nam z wczoraj? Zawsze gotujemy dokładnie odmierzoną ilość, więc doprawdy nie wiem jak to się stało, że sos "wyszedł", a makaron został... Makaron został szczelnie zamknięty i wrzucony do lodówki, dzięki temu się nie zesechł. W myśl projektu "tylna ścianka" postanowiliśmy wykorzystać makaron i grzebiąc w czeluściach lodówki i zamrażarki, nie wychodząc z domu znaleźć coś przy "tylnej ściance". Efekt to makaron z owocami morza.



Składniki:
Porcja na 2 osoby

1/2 paczki makaronu (idealny wczorajszy)
1 paczka mrożonej mieszanki owoców morza (250g)
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy

sól, pieprz
1 1/2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki

Czosnek pokroić i usmażyć na oliwie. W tym czasie na durszlaku zalać wrzątkiem owoce morza w celu szybkiego rozmrożenia i posypać paprykami, solą, pieprzem, pokrojoną natką pietruszki. Całość energicznie wstrząsnąć pilnując aby się wymieszało a nie wylądowało w całej kuchni. Gdy czosnek się zrumieni wrzucić naszą doprawioną mieszankę. Smażyć 3 minuty i dorzucić ugotowany makaron. Na tym etapie trzeba stale mieszać, aby makaron się nie przypalił, jeśli jest taka potrzeba to dodać oliwy i dosolić do smaku.

Uwagi:
Jeśli dysponuje się zbędnym białym winem, dolać do sosu:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.