środa, 31 sierpnia 2011

Sałatka z czerwonej sałaty z rukolą w dwóch wariantach

Tak naprawdę są to dwie jednakowe sałatki z dwoma rożnymi głównymi dodatkami, które nadają im ton. Jedna z łososiem, a jedna z kozim serem - obydwie smaczne.

Składniki:
dla 2 osób

mieszanka sałat z rukoli i czerwonej sałaty
garść świeżych liści bazylii
1 średni pomidor
1 mały ogórek
1/2 czerwonej cebuli
plastry sera koziego lub łososia

dressing
składniki dokładnie wymieszać trzepaczką, aż do uzyskania kremowej konsystencji
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy



Sałatę wypłukać. Można ją potrzymać w misce z zimną z wodą przez ok. 30 minut, będzie wtedy bardziej jędrna. Odsączoną sałatę połączyć z umytymi liśćmi bazylii i pokrojoną w talarki cebulą*, wymieszać delikatnie z połową sosu.

Wyłożyć sałaty na talerze. Pokrojonego w kostkę pomidora i ogórka (obranego) ułożyć na sałatach. Na koniec dodać plastry łososia lub sera koziego. Całość pokropić resztą sosu.

Sałatkę z łososiem posypaliśmy słonecznikiem, a z serem suszonym koperkiem.





*Cebulę sparzamy, nie dominuje wtedy naszym zdaniem w sałatce, ale nie jest to konieczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.