poniedziałek, 5 września 2011

Racuszki z jabłkiem i otrębami

Przepis wzięty z opakowania otrębów owsianych i nosi nazwę jak w tytule. Otręby do tej pory używaliśmy jako dodatek do chleba, dlatego z pewną taką nieśmiałością postanowiliśmy wykorzystać je inaczej. Szczególnie godne polecenia są jabłka przy których cytryna* i młotek* czują się zawstydzone.

Składniki:
porcja dla 2 osób

1 duże jabłko lub 2 mniejsze (użyliśmy 2 jabłek)
1 jajko
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu ( użyliśmy kefiru)
1/2 szklanki otrąb
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

cynamon i cukier puder do posypania



Jabłka umyć i pokroić cienko. Polecamy kroić na pół, połówkę na pół i tak do uzyskania cienkich plastrów. Nie obieraliśmy jabłek bo szkoda nam było skórki (a także dlatego, że były zbyt twarde).

Utrzeć jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko (lub kefir, lub jogurt) i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i oczywiście wymieszać. Jabłka dajemy na samym końcu i delikatnie łączymy z resztą.

Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem i cynamonem. Racuchy są godne polecenia:)


* Jabłka są kwaśne i twarde.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.