środa, 10 sierpnia 2011

Placek z cukinii

Placek z cukinii krąży od dłuższego czasu w Galerii Potraw gazety.pl. Peany na jego cześć, kolejny raz skusiły nas do zapożyczenia przepisu. Nasza opinia na ten temat jest zróżnicowana, jednej smakowało tak sobie, a jednemu dosyć mocno. Na pewno warto wykorzystać ten przepis latem, bo jest łatwy i lekki, i oczywiście wykorzystuje sezonowe warzywo. Placek można dodać do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków lub zjeść na kolację.

Składniki:

4-5 cukinii z wydrążonymi środkami (wielkości ogórków) startych na tarce z grubymi oczkami, odciśnięta z soku
1 feta (polska, podrabiania w opakowaniu 200g)
3 jajka
5 łyżek kaszy manny
dużo zielonego: mięta, koper, natka pietruszki, szczypior
pieprz
wyciśnięty czosnek (wg uznania)



Do odciśniętej cukinii dodać startą fetę i resztę składników, wymieszać. Wlać do foremki, placek ma mieć grubość ok. 3 cm. My polecamy grubość do 2cm, jest wtedy więcej powierzchni chrupkiej:) W nagrzanym piekarniku na 180 stopni piec ok. 40 min., do momentu aż się zezłoci. My jedliśmy z sosem typu tzatzyki, bardzo dobrze się z mim komponuje, zarówno na ciepło jak i na zimno.



Nasza uwaga:
Jeśli cukinia jest duża, albo stara, albo nie wiemy jaka, ale ma twardą skórkę to koniecznie ją obieramy, gdyż goryczą zepsuje potrawę (wiemy co piszemy, przerabialiśmy to). Jeśli natomiast cukinia jest młoda i pestki w środku są malutkie, wręcz niewidoczne, to nie ma sensu jej wydrążać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.