wtorek, 2 sierpnia 2011

Sałatka z kurzą piersią i brzoskwinią w sosie curry

Lato nas w tym roku nie rozpieszcza, rzadko bo rzadko, zdarzają się ciepłe dni, i wtedy mamy ochotę na coś lżejszego do zjedzenia. I właśnie taka jest ta sałatka, letnia, lekka ale i treściwa:) Sałatka została bezwstydnie zgapiona, od znajomych, którzy nas nią poczęstowali:)


Składniki:


podwójna pierś kurza
1 łyżka oliwy
pół główki sałaty
ogórek
duży pomidor malinowy
duża brzoskwinia

curry
sól i świeżo mielony pieprz
uprażony sezam

sos:
200 - 300 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka curry
sól i pieprz do smaku



Pierś pokroić w kawałki, posolić, popieprzyć i doprawić porządnie curry. Doprawione mięso usmażyć na łyżce oliwy.

W tym czasie zrobić sos. Jogurt i majonez wymieszać z curry, solą i pieprzem.

Warzywa dokładnie umyć. Sałatę porwać na kawałki i wrzucić do sporej miski. Dodać pokrojonego w kostkę ogórka, polać połową sosu i posypać sezamem. Dokładnie wymieszać.

Rozłożyć na talerzu sałatę z ogórkiem, następnie pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w kostkę brzoskwinię i usmażoną pierś kurzą. Polać delikatnie znowu sosem i posypać sezamem. Należy wspomnieć, że w oryginale zamiast brzoskwini był ananas, ale w sezonie grzechem byłoby nie wykorzystać lokalnego dobra od swojskiego rolnika... Idealnie do dania pasują grzanki z masłem czosnkowym.

Nie pozostaje nic innego, jak tylko pozdrowić znajomych, którzy robią dobre jedzenie i jeszcze się chcą z nim dzielić:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.