sobota, 20 sierpnia 2011

Ośmiornica w roli głównej

Bardzo nam posmakowała ośmiornica ostatnimi czasy. Sałatka idealnie pasuje w letnie popołudnie. Lekka, smaczna, letnia. Znaleziona na platformie STYL ŻYCIA.

Składniki:

ok. 1kg ugotowanej ośmiornicy* (ważona przed ugotowaniem)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy

dressing paprykowy
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
ząbek czosnku
ostra papryka w proszku
sól i pieprz

kilka liści sałaty
pomidor
kiełki



Rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone 2 ząbki czosnku. Wyciągnąć je po zrumienieniu i odstawić na bok. Na czosnkową oliwę wrzucić ośmiornicę i podsmażyć (trwa to chwilkę).

Przygotować dressing paprykowy. Paprykę pokroić w kostkę, dodać oliwę i ocet balsamiczny, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wcisnąć ząbek czosnku. Wymieszać.

Na talerzu ułożyć grubo pokrojone plastry pomidora, np. w kształcie kwiatka. Na pomidora położyć porwane kawałki sałaty, następnie kiełki. Na kiełki ośmiornicę i odłożone wcześniej ząbki czosnku. Całość przykryć mieszanką paprykową.

*Ośmiornicę należy wrzucić do wrzątku na 10 minut, wyciągnąć i pokroić. Zmienić wodę i znowu zagotować, aż do miękkości, zajmie to ok. 1h. Delikwentkę można przygotować dzień wcześniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.