wtorek, 28 czerwca 2011

Ogórki małosolne

Czy istnieje coś lepszego, niż małosolniak latem? Ogórki kiszone są lepiej przyswajalne niż świeże, i o wiele zdrowsze:) Dlatego nie ma na co czekać, róbmy małosolne.

Składniki:
Słój 1,5 litrowy

ok. 0,7 kg ogórków

gotowy zestaw do kiszenia:
chrzan, korzeń i liść - nadadzą ogórkom jędrności,
główka czosnku - oczywiście jeśli ktoś nie lubi, może nie dodawać
koper z owocami,

czasem opcjonalnie w zestawie pojawiają się liście:
porzeczki - mają działanie bakteriobójcze,
wiśni - wpływają łagodząco na smak, zabijają goryczkę,
dębu - utrwalają jędrność, wystarczy 1 liść na 1 słoik,

Niektórzy dodają liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę - my tego nie robimy przy małosolnych.


wrzątek z solą / proporcje: na 1l wody = 1-2 łyżki soli



Ogórki umyć i ułożyć na ścisk w słoiku. Główkę czosnku pokroić na 4 i powciskać pomiędzy ogórki, tak samo korzeń chrzanu. Liść chrzanu i koper wcisnąć od góry do słoika i zalać wrzątkiem z solą. Nałożyć wieczko i odstawić w ciemne miejsce. Ogórki nie mogą stać na słońcu bo zaczną pleśnieć.

Nasze uwagi:
Ogórki można oczywiście zalać zimną lub letnią wodą, dzięki wrzątkowi ogórki szybciej dochodzą do wymarzonego stanu. Dodatkowo można odciąć jeszcze dupki, wtedy ogórki można jeść na następny dzień.
Co do wszystkich dodatków w postaci liści. Liście wiśni, dębu czy porzeczki są zdrowe i nawet jeśli ich udział w kiszeniu jest wątpliwy warto je dodawać.

4 komentarze:

  1. Istnieje coś lepszego - ogórki małosolne ze świeżym miodem ;)) Też czekam z niecierpliwością na te pierwsze z własnego ogródka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Komarka trochę dla nas chyba za bardzo ekstrawaganckie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu.