poniedziałek, 27 czerwca 2011

Cukinia faszerowana mięsem i pieczarkami

W końcu sezon na cukinię można uznać za otwarty:) Nie ma chyba nic bardziej banalnego niż cukinia wypchana ulubionym farszem. My dzisiaj akurat nafaszerowaliśmy bez większego polotu, mięsem z pieczarkami, ale można oczywiście bardziej wyrafinowanie. Sukces zawsze gwarantowany, cukinia jest rewelacyjna, wypchana niczym owieczka stanowi samodzielne danie.

Składniki:

3 średniej wielkości cukinie z niezbyt twardą skórką
0,5 kg mięsa mielonego (dowolnie jakiego)
1 bardzo duża cebula
1 łyżka oleju do smażenia cebuli i 1 łyżka oleju do smażenia pieczarek
0,5 l przecieru własnego wyrobu (lub kupnego)
0,3 kg pieczarek

użyliśmy sporą ilość ziół prowansalskich, ale można użyć innych wg upodobania
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
ok. 0,3 kg startego żółtego sera do posypania




Pieczarki usmażyć na oleju (lub maśle) i odstawić. Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na oleju (lub maśle), dodać mielone mięso. Ciągle mieszając usmażyć mięso. Połączyć z pieczarkami i przecierem pomidorowym, doprawić ziołami, solą i pieprzem do smaku. Farsz warto trochę przesolić i przepieprzyć, gdyż cukinia sama w sobie jest słodka.

Cukinię przekroić na pół i wydrążyć, następnie nafaszerować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 30 min. Po tym czasie wyciągnąć i posypać startym żółtym serem i znowu włożyć do piekarnika na 10 min.

Podawać posypane ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.