niedziela, 12 czerwca 2011

Botwinka na cieście francuskim

Naręcze botwinki i brak innego pomysłu niż zupa. Zainspirowani GALERIĄ POTRAW na gazeta.pl ujrzeliśmy reaktywowany przepis i to był strzał w dziesiątkę. Niestety spód zastąpiliśmy ciastem francuskim ( i to gotowym, o zgroza!) i chyba nie do końca to był dobry pomysł. Wyszło smacznie, ale następnym razem zrobimy z proponowanym spodem. Na pewno dzięki gotowcowi danie jest ekspresowe, idealne na nieprzewidzianych gości, lub gdy ma się leniwy dzień:)

Składniki:

Spód
ciasto francuskie

Farsz
naręcze botwinki (ok. 20 szt. małych botwinek lub 10 większych)
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
szczypta kminu rzymskiego zgniecionego w moździerzu na pył (kumin)
sól, pieprz świeżo mielony, szczypta chilli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%

do polania z wierzchu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
20 dag startego żółtego sera
1 jajo
sól, pieprz świeżo mielony, szczypta chilli



Botwinkę dokładnie umyć i drobno pokroić. Jeśli buraczki są większe, powinno zacząć się od nich, czyli po obraniu drobno pokroić, następnie wrzucić na rozgrzane masło. W czasie gdy buraczki się smażą pokroić resztę botwinki i dorzucić do usmażonych buraczków. Gdy ilość się zminimalizuje trzykrotnie, dorzucić drobno pokrojony czosnek, posolić, popieprzyć i dodać szczyptę kuminu i chilli. Do uduszonej botwinki dodać śmietanę, zamieszać i wylać do formy wyłożonej ciastem francuskim.

Teraz tylko zetrzeć ser, dodać śmietanę i jajko. Dodać przyprawy, wymieszać i wylać na farsz.

Zapiekać aż się zrumieni. My piekliśmy ok. 15 minut w nagrzanym na 180 stopni piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.