środa, 1 czerwca 2011

Focaccia lub chleb z oliwkami

Focaccia jest rodzajem chleba drożdżowego z oliwkami. Na upartego można powiedzieć, że jest to ciasto drożdżowe na wytrawnie:)

Składniki:
Przepis na dużą blachę

ROZCZYN
1/4 świeżych drożdży (25g)
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki cukru
Składniki wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać, że rozczyn robimy w ok. 3 razy większym naczyniu, aby drożdże miały miejsce na wyrośnięcie.

4 szklanki mąki
1 szklanki wody
chlust oliwy (2-3 łyżki)
2 łyżeczki soli
świeże zioła
2/3 litrowego słoika oliwek

sól gruboziarnista do posypania z wierzchu





ROZCZYN robimy w ten sam sposób jak do pizzy, czyli do ciepłego mleka dodajemy drożdże z cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryty lnianą ściereczką. Po ok. 1/2 h - 1 h ROZCZYN jest gotowy.

Na stolnicy lub w większej misce ( w misce wygodniej) wsypujemy suche składniki ( również zioła). Robimy krater i dajemy ROZCZYN, oliwę i zarabiamy. Stopniowo dodajemy wody. Jeśli ciasto jest za mokre dodajemy mąki, jeśli za suche wody. Ciasto musi być plastyczne. Jeśli nie mamy pewności czy już jest dobrze wyrobione przekrawamy je na pół, Jeśli w przekroju będą widoczne fragmenty z niewyrobioną mąką to nadal ćwiczymy mięśnie rąk.

Zarobione ciasto odstawiamy w misce w ciepłe miejsce, i przykrywamy lnianą ściereczką, ciasto musi podwoić swoją objętość. W zależności jak świeże były drożdże czas ten trwa 1-2h. Lepiej zostawić do wyrośnięcia na trochę dłużej niż krócej.

Wyrośnięte ciasto należy potraktować pięścią, aby się odgazowało. Rozłożyć na blasze, powciskać oliwki, im więcej oliwek tym lepiej. Piec do zrumienienia, czyli 15 minut w 220stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.