niedziela, 3 lipca 2011

Ciasto w stylu Tiramisu

W gościach jada się tak:)



Składniki:

20 dag masła
44 podłużne biszkopty
50 dag truskawek (tutaj brzoskwinie)
1,5-2 łyżeczki żelatyny
10 dag cukru
50 dag serka mascarpone
50 dag mielonego twarogu
2 torebki cukru waniliowego
20 dag śmietany kremówki

do oprószenia kakao



Połowę biszkoptów (czyli nie mniej nie więcej jak 22) pokruszyć i połączyć ze stopionym masłem i wyłożyć otrzymaną masą tortownicę.

Żelatynę rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu. Sery połączyć, dodać rozpuszczoną żelatynę, jeden cukier waniliowy i włożyć do lodówki.

Ubić śmietanę, dodać drugi cukier waniliowy i 6 pokruszonych biszkoptów. Ubitą śmietanę z biszkoptami połączyć z masą serową.

Na spód z biszkoptów wyłożyć truskawki i zalać otrzymaną masą. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągnąć i obłożyć połówkami reszty biszkoptów (czyli szesnastoma sztukami).

Pospać kakaem i przyozdobić wg uznania. Tort jest idealny dla tych co nie lubią przesłodzonych kremów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.