Składniki:
ilość zależna od tego jak bardzo jesteśmy głodni
kilka kromek chleba (najlepiej starego i ciemnego)
uduszone na łyżce masła liście szpinaku
masło czosnkowe*
plasterki żółtego sera
Kromki chleba podpiekamy w piekarniku (180 stopni, ok. 10 min.) lub grillu elektrycznym, lub tosterze:). Nieprawdą jest, że najlepsze zapiekanki są z bagietek, dobre jest też razowe pieczywo, lub mieszane. Do zapiekanek świetnie nadaje się stary chleb.
Podpieczone kromki smarujemy obficie masłem, uważając aby się nie poparzyć. Na każdą kromkę kładziemy uduszone liście szpinaku i plaster sera. Wkładamy z powrotem do piekarnika aż ser się rozpuści, zajmie to ok. 5 min.
*masło czosnkowe - 1/2 kostki masła + wyciśnięty ząbek czosnku + 2 szczypty soli = wszystko dokładnie wymieszać:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.