poniedziałek, 23 maja 2011

Zapiekanki ze szpinakiem

Nasze ulubione zapiekanki. Cały sekret udanych zapiekanek tkwi w tym, że nim zacznie się na nie nakładać dodatki - kromki są najpierw podpiekane. Jest to bardziej pracochłonne, ale dzięki temu zapiekanki są chrupkie, i nie robią się bułkowate.

Składniki:
ilość zależna od tego jak bardzo jesteśmy głodni

kilka kromek chleba (najlepiej starego i ciemnego)
uduszone na łyżce masła liście szpinaku
masło czosnkowe*
plasterki żółtego sera



Kromki chleba podpiekamy w piekarniku (180 stopni, ok. 10 min.) lub grillu elektrycznym, lub tosterze:). Nieprawdą jest, że najlepsze zapiekanki są z bagietek, dobre jest też razowe pieczywo, lub mieszane. Do zapiekanek świetnie nadaje się stary chleb.

Podpieczone kromki smarujemy obficie masłem, uważając aby się nie poparzyć. Na każdą kromkę kładziemy uduszone liście szpinaku i plaster sera. Wkładamy z powrotem do piekarnika aż ser się rozpuści, zajmie to ok. 5 min.

*masło czosnkowe - 1/2 kostki masła + wyciśnięty ząbek czosnku + 2 szczypty soli = wszystko dokładnie wymieszać:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.