piątek, 29 kwietnia 2011

Pierś kurczęcia

Piersi kurze dobrze smakują po zamarynowaniu w maślance lub jogurcie. Zamiast smażyć, można je potem poddusić lub upiec. Piersi mają to do siebie, że łatwo z nich zrobić suchy wiór, topienie w maślance powoduje, że są bardziej soczyste...

Składniki:

podwójna pierś kurczaka
1 szklanka maślanki
płatki kukurydziane

2 ząbki czosnku
sól, pieprz



Pierś pokroić w płaty, posolić i popieprzyć. włożyć do miski, w której będą się marynowały i dodać wyciśnięty czosnek, zalać maślanką. Po minimum 1 godzinie piersi obtoczyć w płatkach kukurydzianych i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 15-20 minut w nagrzanym na 200 stopni piekarniku. Można podawać z sosem czosnkowym lub w sałatce z sosem winegret.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.