niedziela, 17 kwietnia 2011

Schab pod pierzynką

Przepis znaleziony tutaj
Nie bez powodu pod przepisem jest tyle zachwytów. Schab jest prosty w wykonaniu i bardzo efektowny jak przekonuje autorka issys. Polecamy:)



Składniki:
porcja na 6 kotletów

6 kotletów ze schabu, lekko rozbitych
20-30 dag pieczarek
2 cebule pokrojone w pióra
2 marchwie starte na grubych oczkach
6 łyżek majonezu
2 łyżki oleju

sól i pieprz

Pieczarki udusić z cebulą na oleju.
Posolone i popieprzone kotlety ułożyć na blasze. Na kotlety ułożyć pieczarki z cebulą, na pieczarki marchewkę, na marchewkę łyżkę rozsmarowanego majonezu. Włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 30-40 min. Jest gotowe, gdy majonez się zrumieni.

2 komentarze:

  1. Wpisow cala masa, bo i przepis lekko kontrowersyjny z tym zapiekanym majonezem. ;) Ale mi bardzo smakowalo i powiem, ze to troche taka moja guilty pleasure - raz do roku zjem i mam spokoj. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda przepis dosyć mocno kontrowersyjny, ale przy mniejszej ilości majonezu może być świetnym (i zdrowszym) zamiennikiem niedzielnego schabowego w panierce:) Myślimy, że dobrym rozwiązaniem dla tego przepisu byłoby zmniejszenie ilości majonezu i wymieszanie go z marchewką, i dopiero wtedy nałożenie go na pieczarki.... Ale to następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu.