czwartek, 14 kwietnia 2011

Grenadier w winie

Potrawa z serii eksperymentalnej. Łatwa w przyrządzeniu i efektowna w wyglądzie. W smaku również niczego sobie, może troszkę za wytrawnie?;)Przepis z małymi modyfikacjami z miesięcznika KUCHNIA.

Składniki:

2 grenadiery
1 łyżka rozmarynu
szczypta chili
2-3 łyżki śmietany 22%
sól, pieprz do smaku



MARYNATA:
1 cytryna sparzona i pokrojona w plasterki
1 szklanka wina białego półwytrawnego
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżka startego imbiru
3 liście laurowe
1 łyżka soli

Grenadiera wyczyścić i umyć. Jeśli ma łuski to się ich pozbyć. Włożyć na naczynia żaroodpornego.

Wszystkie składniki marynaty wrzucić do garnka i wstawić na ogień. Marynata jest gotowa do zalania, gdy sól się rozpuści. Zalać grenadiera marynatą. Cytryny powtykać do środka ryby ,a resztę ułożyć z wierzchu. Posypać rozmarynem i chili.



Włożyć (bez przykrycia) do nagrzanego piekarnika na 180stopni, na ok. 20 min. Po upieczeniu rybę wyłożyć na talerz, z marynaty pozbyć się cytryny, liści laurowych i dodać śmietanę. Otrzymanym sosem polać ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.