piątek, 8 kwietnia 2011

TARTA z porem i pieczarkami

Nie jest to do końca tarta, bo ciasto na spodzie to gotowiec ciasta francuskiego, a nie ciasto kruche. Przy założeniu, że to farsz jest istotą tarty, można taką namiastkę tarty wyprodukować. Gwarantujemy, że jest smaczna:)



Składniki:

1 ciasto francuskie
1 por
2 cebule
30 dag pieczarek (można 1/2kg, my akurat mieliśmy tylko tyle)
4 jajka
kwaśna śmietana (200 ml)

sól, pieprz

Por, cebulę i pieczarki pokroić w talarki, lub półtalarki. Pieczarki udusić na jednej patelni, a na drugiej zeszklić cebulę i por. Można to zrobić razem, ale dłużej będzie to trwało. Składniki po usmażeniu solimy i pieprzymy do smaku (troszkę należy przesolić i przepieprzyć).

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć ciasto francuskie. Usmażone składniki wyłożyć na cieście i zalać śmietaną wymieszaną z jajkami.

Pieczemy odkrytą tartę w piekarniku przez 20-30 min. w 200 stopniach. Dla wzmocnienia smaku można dodać starty żółty ser.

Tarta smakuje podana na ciepło i na zimno. Nam bardziej odpowiada na zimno:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.