środa, 4 maja 2011

Mazurek

Była sobie Wielkanoc...




Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru
30 dag masła
2 łyżka gęstej śmietany
3 żółtka

Wierzch
1 puszka (400g) masy krówkowej
1 słoik (300g) powideł śliwkowych
200 g migdałów lub więcej:)
wiórki czekoladowe do posypania




Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i zarabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy przykryte szczelnie do lodówki na 2h (np. włożyć do folii spożywczej). Po schłodzeniu rozwałkować ciasto.

Opcja wałkowania na stolnicy i przenoszenia na blachę okazała się zbyt trudna, dlatego wałkowaliśmy na blasze słoikiem (obsługa wałka też okazała się zbyt trudna). Po równomiernym rozwałkowaniu, ciasto zostało ponakłuwane widelcem w celu uniknięcia bąbli podczas pieczenia. Pieczone tak długo aż się zrumieniło, czyli 15-20 minut w 200 stopniach.

Upieczone i wystudzone ciasto posmarowaliśmy masą krówkową, a następnie powidłami. Posypane grubo migdałami i wiórkami czekoladowymi w celach dekoracyjnych i smakowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.