niedziela, 22 maja 2011

Botwinka na ciepło lub na zimno

Zupa z botwinki tak jak rabarbar to niezaprzeczalne dowody na to, że idzie lato. Można ją jeść na ciepło lub na zimno, z jajkiem lub ziemniakami. Ile upodobań tyle wariantów.

Składniki:

2 litry wywaru z warzywami na kości wieprzowej
1 duży pęczek botwinki
1/2 szklanki śmietany 18%
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka tymianku suszonego lub kilka gałązek świeżego
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku pokrojony
sól i pieprz do smaku

dodatki
- drobno pokrojona rzodkiewka do posypania na wierzch zupy
- młode ziemniaki ugotowane osobno i podane osobno, posypane koperkiem
- jajko ugotowane na twardo



Do wywaru dodać botwinkę pokrojoną drobno, łącznie z buraczkami i pokrojonym czosnkiem. Gdy się ugotuje dodać powoli zahartowaną* śmietanę, ciągle mieszając. Następnie do zupy wrzucamy tymianek i koper. Solimy, pieprzymy, wciskamy sok z cytryny, jeśli jest za mało kwaskowa można dodać więcej soku.

Podajemy z drobno pokrojoną rzodkiewką i zatopionym jajkiem. Na osobnym talerzyku podajemy młode ziemniaki z koperkiem.

*zahartowana śmietana - do szklanki ze śmietaną należy dodać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać, w ten sposób ją zahartujemy i zupa nam się nie zwarzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.