niedziela, 15 maja 2011

Ciasto z rabarbarem - na szybko

Sezon na rabarbar w pełni, dlatego mimo iż nie jesteśmy fanami ciast, postanowiliśmy sięgnąć dna internetu, a w razie potrzeby nawet pogrzebać w mule.... Jak co roku sezon rabarbarowy otwieramy jakimś przypadkowym ciastem rabarbarowym, które nie do końca spełnia nasze oczekiwania, więc szybciej kończy się rabarbar niż nam przychodzi ochota na powtórkę... Tym razem się udało. Znaleźliśmy banalnie proste i smaczne ciasto, bez kombinowania, idealne dla osób, które zatrzymały się z wypiekami na etapie 5 lat... Polubiliśmy ten przepis i nie będziemy bali się go użyć drugi raz, a nawet trzeci i czwarty:)

Składniki:
blaszka o wym. 22x32
z małymi modyfikacjami wzięte stąd

1 kostka masła (200g)
1 szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ok. 5 gałązek rabarbaru pokrojonego na 1 centymetrowe kawałki



Masło roztopić i wsypać cukier, cały czas trzeba pilnować masła, aby się nie ugotowało. Maź przelać do miksera, dodać mąkę, jajka i wymieszać. Gdy się dokładnie wymiesza dodać proszek do pieczenia.

Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem pergaminowym, lub wyłożonej sreberkiem:) Powciskać kawałki rabarbaru w ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok. 30 min. Wyznacznikiem tego, że ciasto jest już dobre jest jego złoty kolor.

Uwagi:
Pierwszy raz nam smakowało ciasto rabarbarowe, bo było cienkie i czuć było w nim rabarbar. Do tej pory podstawowym błędem było wciskanie ciasta w małe ale wysokie foremki, gdzie zbyt duża ilość owoców powodowała, że ciasto było zakalcowate, a zbyt mała ilość powodowała, że rabarbar bawił się w berka po foremce... To ciasto jest grubości ok. 1,5 - 2cm, jest pulchne i czuć kwaskowatość rabarbaru:)

1 komentarz:

Dziękujemy za wizytę na blogu.