Składniki:
podwójna pierś kurza
1 łyżka oliwy
pół główki sałaty
ogórek
duży pomidor malinowy
duża brzoskwinia
curry
sól i świeżo mielony pieprz
uprażony sezam
sos:
200 - 300 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka curry
sól i pieprz do smaku
Pierś pokroić w kawałki, posolić, popieprzyć i doprawić porządnie curry. Doprawione mięso usmażyć na łyżce oliwy.
W tym czasie zrobić sos. Jogurt i majonez wymieszać z curry, solą i pieprzem.
Warzywa dokładnie umyć. Sałatę porwać na kawałki i wrzucić do sporej miski. Dodać pokrojonego w kostkę ogórka, polać połową sosu i posypać sezamem. Dokładnie wymieszać.
Rozłożyć na talerzu sałatę z ogórkiem, następnie pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w kostkę brzoskwinię i usmażoną pierś kurzą. Polać delikatnie znowu sosem i posypać sezamem. Należy wspomnieć, że w oryginale zamiast brzoskwini był ananas, ale w sezonie grzechem byłoby nie wykorzystać lokalnego dobra od swojskiego rolnika... Idealnie do dania pasują grzanki z masłem czosnkowym.
Nie pozostaje nic innego, jak tylko pozdrowić znajomych, którzy robią dobre jedzenie i jeszcze się chcą z nim dzielić:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.