Bestia przed wrzuceniem do wrzątku..... boimy się, boimy się, buuu...
Składniki:
1 kg ośmiornicy
30 dag fileta z soli
30 dag krewetek tygrysich
marchew pokrojona w słupki
seler pokrojony w słupki
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
2 cebule pokrojone w pióra
4 duże pomidory bez skórki
Przyprawy i zioła:
kilka pokrojonych ząbków czosnku do gotowania ośmiornicy
pokrojona natka pietruszki - niecały pęczek,
papryczka chilli bez pestek, drobno pokrojona,
ok. 3 cm startego imbiru
sól
pieprz świeżo mielony
Do wrzątku wrzucić na 5 minut ośmiornicę. Wodę wylać i znowu zagotować. W tym czasie sparzoną ośmiornicę pokroić na kawałki. Wrzucić ponownie do wrzątku (ok. 2 litry) i gotować aż zmięknie, czyli ok. godziny (widelec musi łatwo wbijać się w ośmiornicę). Do wrzątku dodać pokrojony czosnek i natkę (trochę zostawić do przybrania na talerzu). Oczywiście doprawić sporą ilością soli, świeżo mielonym pieprzem i pokrojoną drobno papryczką - twardziele mogą więcej papryczek:)
Gdy ośmiornica jest ugotowana wrzucić pokrojone w cienkie słupki marchew i seler, pokrojone w pióra cebule i ziemniaki w kostkę. Osobno ugotować pokrojone kolby kukurydzy*. Dopiero gdy warzywa się ugotują wrzucić pokrojone w duże kawałki pomidory i pokrojone filety soli. Dodać imbir, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdy ryba się ugotuje, czyli po ok. 10 minutach dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Na 3 minuty przed końcem dodać odmrożone krewetki.
Podawać posypane natką pietruszki i przystrojone kukurydzą:)
* Naszym zdaniem kukurydza lepiej smakuje, gdy jest gotowana bez towarzystwa, nie przejmuje smaku zupy i zachowuje słodycz. Połączenie pikantno-słonej zupy równoważy się idealnie ze słodką kukurydzą:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.