Składniki:
4-5 cukinii z wydrążonymi środkami (wielkości ogórków) startych na tarce z grubymi oczkami, odciśnięta z soku
1 feta (polska, podrabiania w opakowaniu 200g)
3 jajka
5 łyżek kaszy manny
dużo zielonego: mięta, koper, natka pietruszki, szczypior
pieprz
wyciśnięty czosnek (wg uznania)
Do odciśniętej cukinii dodać startą fetę i resztę składników, wymieszać. Wlać do foremki, placek ma mieć grubość ok. 3 cm. My polecamy grubość do 2cm, jest wtedy więcej powierzchni chrupkiej:) W nagrzanym piekarniku na 180 stopni piec ok. 40 min., do momentu aż się zezłoci. My jedliśmy z sosem typu tzatzyki, bardzo dobrze się z mim komponuje, zarówno na ciepło jak i na zimno.
Nasza uwaga:
Jeśli cukinia jest duża, albo stara, albo nie wiemy jaka, ale ma twardą skórkę to koniecznie ją obieramy, gdyż goryczą zepsuje potrawę (wiemy co piszemy, przerabialiśmy to). Jeśli natomiast cukinia jest młoda i pestki w środku są malutkie, wręcz niewidoczne, to nie ma sensu jej wydrążać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.