Składniki:
ok. 1kg ugotowanej ośmiornicy* (ważona przed ugotowaniem)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
dressing paprykowy
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
ząbek czosnku
ostra papryka w proszku
sól i pieprz
kilka liści sałaty
pomidor
kiełki
Rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone 2 ząbki czosnku. Wyciągnąć je po zrumienieniu i odstawić na bok. Na czosnkową oliwę wrzucić ośmiornicę i podsmażyć (trwa to chwilkę).
Przygotować dressing paprykowy. Paprykę pokroić w kostkę, dodać oliwę i ocet balsamiczny, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wcisnąć ząbek czosnku. Wymieszać.
Na talerzu ułożyć grubo pokrojone plastry pomidora, np. w kształcie kwiatka. Na pomidora położyć porwane kawałki sałaty, następnie kiełki. Na kiełki ośmiornicę i odłożone wcześniej ząbki czosnku. Całość przykryć mieszanką paprykową.
*Ośmiornicę należy wrzucić do wrzątku na 10 minut, wyciągnąć i pokroić. Zmienić wodę i znowu zagotować, aż do miękkości, zajmie to ok. 1h. Delikwentkę można przygotować dzień wcześniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.