Polecamy tą zupę każdemu, nawet ANTYKMINKOWCOWI.
Składniki:
zupa:
rosół czysty, bez warzyw (ok. 3l)
2 opakowania kminku (2x15g)
grzanki:
chleb
masło
lub bagietka
Gdy mamy gotowy rosół np. został nam z poprzedniego dnia - ta zupa będzie idealna. Z rosołu pozbywamy się wszystkiego co w nim pływa (musi być czysty), wsypujemy kminek i gotujemy. Po ok. godzinie przelewamy zupę przez sitko, i pozbywamy się kminku.
W tym samym czasie, gdy przygotowujemy zupę, robimy grzanki*. Posmarowane masłem kromki kroimy na kawałki i wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na ok. 5 min. Grzanki podajemy osobno, każdy sam je wrzuca do zupy, wg potrzeb, unikniemy wtedy też efektu rozmiękniętej papki w zupie. Alternatywą dla grzanek może być świeża bagietka. Smacznego.
* Grzanki lubimy ze starego chleba własnego wypieku, ale oczywiście można eksperymentować z innymi chlebami.
Uwagi:
W oryginalnym przepisie na zupę kminkową jest zasmażka, my z niej zrezygnowaliśmy.
Wygląda zachęcająco, chociaż mamy wątpliwości co do tej ilości kminku ;-) Serdecznie zapraszamy na nasz nowy portal kulinarno - fotograficzny http://wykrywacz-smaku.pl/
OdpowiedzUsuńZa dużo czy za mało? ;)
OdpowiedzUsuń