Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki wody
szczypta soli
farsz
podwójna pierś z kurczaka zgrillowana (wcześniej posolona i popieprzona)
opakowanie szpinaku mrożonego lub wiązka świeżego
opakowanie sera feta,
1/3 szklanki drobno startego parmezanu (robiłam bez)
2 łyżki drobno posiekanej mięty (jak nie ma świeżej użyć 2 torebki herbatki miętowej),
1 ząbek czosnku wyciśnięty,
1 jajko,
szczypta startej gałki muszkatołowej,
2 szczypty suszonego estragonu lub łyżka świeżego,
świeżo zmielony czarny pieprz,
bułka tarta (gdy farsz będzie za rzadki)
Przygotowanie ciasta:
mąkę przesiewamy na stolnicę (lub blat)
dodajemy szczyptę soli
robimy kopiec z dziurą i wlewamy delikatnie wodę
ciasto zarabiamy, można sobie pomagać nożem lub widelcem, unikniemy wtedy lepkich rąk:)
gdy ciasto jest za mokre dodajemy mąkę, gdy za suche dodajemy wody - i to cała filozofia ciasta na pierogi....
Przygotowanie farszu:
Pokrojoną pierś kurczaka solimy grillujemy lub smażymy na patelni, po usmażeniu przekładamy do miski. Na patelnię ląduje opakowanie szpinaku i tak długo dusimy na małym ogniu, aż się rozmrozi i odparuje woda. Jeśli robimy ze świeżego to też go podduszamy i odparowujemy. W momencie, gdy szpinak jest dosyć suchy wrzucamy pokruszony ser feta i mieszamy aż się równo roztopi.
Całość przekładamy do miski z kurczakiem. Trudno pokroić surowego kurczaka na drobne kawałki, więc po usmażeniu go, kroję go jeszcze raz na jeszcze drobniejsze kawałki.
Do miski ze szpinakiem, z fetą i kurczakiem wrzucamy resztę składników. Jeśli farsz jest za rzadki należy sposobem naszych mam dodać bułkę tartą (mi zawsze wychodzi rzadki mimo iż mocno odparowuję szpinak:))
Pierogi idealnie smakują ze śmietaną (używam 12%)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.