Składniki:
8 pałek z kurczaka lub 4 podzielone udka
1 kg młodych ziemniaków
1/2 kg pomidorków koktajlowych
cebula
oliwa
ocet winny
zioła (najlepiej świeże): szałwia, estragon, oregano
sól, świeżo mielony pieprz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotowywać). W tym czasie kurczaka posolić, popieprzyć i podsmażyć z dwóch stron (ok. 20-30min.). Gdy kurczak się smaży zrobić sos: oliwa + ocet winny + zioła. Proporcje: 4 łyżki oliwy na 1 łyżkę octu winnego - my dajemy 8 łyżek oliwy i 2 octu. Co do ziół - nie żałować:) Wymieszać.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, wyłożyć na blasze i rozgnieść widelcem (rozgnieść delikatnie, aby każdy pękł, nie robić miazgi), dołożyć usmażone mięso, i porozrzucać przekrojone pomidorki. Całość posolić, posypać pokrojoną w pióra cebulą i polać sosem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.