Pierogi pochodzą z Chin. Do Polski chiński pomysł – głównie gotowania kawałków ciasta makaronowego, napełnionego najrozmaitszymi farszami – dotarł w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się smakiem pierogów podczas pobytu w Kijowie. Receptura pierogów z kaszą gryczaną pochodzi z XIX wieku z terenu Bieszczad, na którym to zamieszkiwała rodzina przygotowująca tę potrawę do dzisiaj. Wśród upraw znajdowała się gryka. W 1947 roku mieszkańcy zostali wysiedleni na Ziemie Zachodnie i osiedlili się w województwie gdańskim, obecnie pomorskim. Wielopokoleniowa rodzina przekazywała swe tradycje kolejnym jej członkom. Pierogi z kaszą gryczaną podawano na uroczystościach rodzinnych i w czasie świąt. Wzięte stąd
Składniki:
Ciasto:
3 szklanka mąki
1 1/2 szklanki wody
szczypta soli
Farsz:
1 woreczek kaszy gryczanej
1 opakowanie twarogu drobno mielonego (200g)
2 cebule
sól, świeżo mielony pieprz
1. Kaszę ugotować.
2. Cebulę udusić.
3. Wymieszać kaszę, ser, uduszoną cebulę.
4. Dodać sól i pieprz do smaku. Należy przeprawić, tzn, dać więcej soli i pieprzu, podczas gotowania pieróg straci moc, należy również pamiętać, że kasza też zabiera smak:)
Uwagi:
Farsz jest gęsty i zwarty. Ucząc się gotowania pierogów, warto rozpocząć od tych, nie ma opcji spodka UFO*:)
*pieróg płaski jak talerz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.