Składniki: (porcja dla dwóch osób)
2 dzwonka łososia
pesto z bazylii (słoik 100g)*
Włączyć piekarnik na 200stopni.
Dzwonka umyć i jeśli zajdzie potrzeba oskrobać. Wysuszyć. Wysmarować suto pesto z dwóch stron. Piec 20 min. w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem. Można pozawijać w sreberka i piec na blasze lub w grillu elektrycznym.
Dobrze komponuje się z sałata z dressingiem i ryżem.
* Używaliśmy pesto własnej roboty, gdzie orzechy są grubo mielone (tak lubimy). Dlatego łososia piekliśmy 10 min. bez przykrycia, a 10 pod przykryciem (razem 20 min.). Chodziło o uzyskanie efektu podprażenia orzechów i podsuszenia sosu.
Witaj Kaziu!
OdpowiedzUsuńNa szczescie juz jakis czas temu zauwazylam zaleznosc, iz smak malo fotogenicznej potrawy jest czesto o wiele lepszy niz jej wyglad wlasnie ;)
Dziekuje Ci za wizyte u mnie i komentarz! Rada 'kminkowa' warta wyprobowania :)
Pozdrawiam serdecznie!
Witaj Beo:)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję za wizytę (jesteś pierwszą osobą komentującą - więc czuję się jak uczniak odpisując). A rada kminkowa za niedługo pojawi się wraz z przepisem i u nas:)
Wszystkie komentarze ciesza, ale te pierwsze wyjatkowo, to fakt :) Milo mi wiec, ze to na mnie 'padlo' ;)
OdpowiedzUsuńDlugiego i owocnego blogowania zycze! :)
Dziękujemy:) i plujemy przez lewe ramię (każdy swoje), aby nie zapeszać:)
OdpowiedzUsuń