środa, 20 lipca 2011

Sałatka pomidorowa wg Jamiego

Znowu ten Jamie:) Niby nic takiego, zwyczajna sałatka z jeszcze bardziej zwyczajnym pomidorem z dodatkiem oliwy i octu balsamicznego. Wystarczyło zmienić kilka nawyków i smak jest inny, i to dużo lepszy. Dodatek świeżego majeranku jest tutaj kluczowym zaskakującym składnikiem, bo że bazylia idealnie pasuje do pomidora to chyba nikogo przekonywać nie trzeba:) Przepis na sałatkę z książki Jamiego "GOTUJ Z OLIVEREM".



Składniki:

4 spore garście mieszanych pomidorów: dużych małych, słodkich, kwaśnych
sól morska i świeżo mielony pieprz
oliwa aromatyzowana papryką (nie mieliśmy, dlatego dodaliśmy szczyptę słodkiej suszonej papryki)
ocet balsamiczny lub ziołowy
1 świeża papryczka chilli, drobno pokrojona bez nasion
1 łyżka świeżego, posiekanego majeranku
1 mały ząbek czosnku
1 duża garść listków bazylii

Pomidory należy pokroić na nieregularne kawałki, a pomidorki koktajlowe na pół. Wszystko posolić z zapasem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie pomidory puszczą sok, należy go odlać przez sitko. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru wody i soli, a także dzięki temu zabiegowi intensyfikuje się smak pomidorów. Pomidory znowu wrzucić do miski i skropić obficie aromatyzowaną oliwą. My takiej nie mieliśmy, więc skropiliśmy zwykłą i posypaliśmy suszoną, słodką papryką. Następnie trzeba dodać trochę octu balsamicznego, pieprzu, soli, chilli (zastąpiliśmy szczyptą suszonej), majeranku i pokrojonej bazylii. Najładniejsze listki bazylii zostawiamy do dekoracji na talerzu. Całość mieszamy poprzez potrząsanie miską (dokładnie tak pisze Jamie).

Jamie uważa, że do pomidorów najlepiej pasuje bazylia, majeranek, chilli i czosnek. Dlaczego my o tym nie wiedzieliśmy? Ma chłopak rację:)*

* Za reklamę książki Jamiego nikt nam nie płaci. W sumie nie wiemy dlaczego:)

1 komentarz:

  1. ogromnie smaczna sałatka, oryginalna i ma zupełnie inny smak od spodziewanego

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu.