Składniki:
20 dag masła
44 podłużne biszkopty
50 dag truskawek (tutaj brzoskwinie)
1,5-2 łyżeczki żelatyny
10 dag cukru
50 dag serka mascarpone
50 dag mielonego twarogu
2 torebki cukru waniliowego
20 dag śmietany kremówki
do oprószenia kakao
Połowę biszkoptów (czyli nie mniej nie więcej jak 22) pokruszyć i połączyć ze stopionym masłem i wyłożyć otrzymaną masą tortownicę.
Żelatynę rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu. Sery połączyć, dodać rozpuszczoną żelatynę, jeden cukier waniliowy i włożyć do lodówki.
Ubić śmietanę, dodać drugi cukier waniliowy i 6 pokruszonych biszkoptów. Ubitą śmietanę z biszkoptami połączyć z masą serową.
Na spód z biszkoptów wyłożyć truskawki i zalać otrzymaną masą. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągnąć i obłożyć połówkami reszty biszkoptów (czyli szesnastoma sztukami).
Pospać kakaem i przyozdobić wg uznania. Tort jest idealny dla tych co nie lubią przesłodzonych kremów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.