Składniki:
250 g kiełbasy chorizo
1/2 kg ugotowanego i obranego bobu (gotować bez soli)
2 papryki pokrojone w paski i zgrillowane
4 średnie cebule obrane i pokrojone w ćwiartki i zgrillowane
2 marchewki pokrojone w paski i zgrillowane - w zastępstwie groszku
3 łyżki octu winnego
pieprz
Bób ugotować i obrać. Kiełbasę pokroić w plasterki i mocno zesmażyć na patelni. Tłuszczem, który z niej powstanie polać po warzywach i wymieszać. Warzywa wyłożyć na grillu i zapiec. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i wymieszać wraz z podgrzanym na patelni octem winnym i zmielonym pieprzem.
Oczywiście jeśli ktoś dba o linię, może zrezygnować z polewania tłuszczem warzyw, wtedy należałoby warzywa doprawić ostrą papryką, gdyż kiełbasa wytapiając się w tłuszczu pozostawia trochę swojej pikanterii.
Kochani, gorąco polecam mrożony groszek. Jest zbierany i od razu mrożony, więc zachowuje wszelkie walory świeżego, może nie jest aż tak słodki, ale pyszny. Często nawet go nie gotuję, a jedynie rozmrażam na sicie powoli. Ja nie mogę bez groszku, zawsze mam żelazny zapas w zamrażarce. Macie rację - puszkowy jest okropny, wg mnie niejadalny. ;) Cieszę się, że Was zainspirowałam. :)
OdpowiedzUsuńKupimy mrożony następnym razem:)
OdpowiedzUsuńNa bób mam ochotę, muszę koniecznie nabyć go jutro..
OdpowiedzUsuń