Składniki:
1 szklanka słodkiej śmietany 12%
100 g fety
100 g sera lazur
1/2 uduszonego pęczka szpinaku (można więcej)
1 ząbek czosnku
Do naczynia z grubym dnem wlać śmietanę, dodać pokruszone sery, wcześniej uduszony szpinak i doprowadzić do stanu rozpuszczenia się serów. Wcisnąć czosnek i gotowe:) Jeśli sos jest za gęsty dodać śmietanę. My zjedliśmy go z rybą i ryżem, ale zapewne z makaronem też będzie smaczny.
W sezonie staramy się mieć w lodówce trochę uduszonego szpinaku, aby w razie chęci na niego, mieć go pod ręką. Używamy go do zapiekanek z zółtym serem, sosów czy zup:) Doprowadzenie go do stanu uduszenia jest trochę pracochłonne, bo liście zazwyczaj są mocno zabłocone, dlatego na raz obrabiamy 2-3 pęczki. Umyty szpinak dusimy na małym ogniu w dużym garnku. Nie używamy do tego celu żadnych przypraw, masła, soli ani czosnku. Doprawiamy go dopiero przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.