Składniki:
na 4 porcje
1 szklanka soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
2 szklanki wywaru z warzyw (może być mięsny)
1 szklanka mleczka kokosowego
3 łyżeczki curry
sól
świeżo mielony pieprz
na wierzch zupy:
natka pietruszki
słodka papryka
Soczewicę wypłukać i ugotować w dwóch szklankach wody.
Na patelni udusić pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem, dodać imbir i zalać wywarem. Dodać pozostałe składniki: ugotowaną soczewicę, mleczko kokosowe i curry. Gdy zacznie się gotować doprawić solą i pieprzem.
Zupę należy pilnować, gdyż jest gęsta i może się przypalić. My użyliśmy zielonej soczewicy, ale może być czerwona lub brązowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.