Chleb pszenno-żytni na młodym zakwasie dla początkujących. Zakwas hodujmy dopiero od tygodnia, dlatego jest on nazywany jeszcze młodym zakwaskiem i nie nadaje się do ciężkich chlebów z mąki żytniej. Za pierwszym razem popełniliśmy ten błąd i po pięciu dniach hodowli rzuciliśmy się na chleb żytni, efekty nas zniechęciły na jakiś czas a zakwas wylądował w koszu. Dlatego teraz eksperyment nr 2 z mąką pszenną i żytnią.
Składniki:
I etap: ZACZYN
4 łyżki zakwasu
2/3 szklanki mąki pszennej typ 650
2/3 szklanki mąki żytniej typ 720
1/2 szklanki wody
Wszystko wymieszać łyżką w misce i pozostawić przykryte lnianą ściereczką na 12h. Konsystencja ma być lepka i gęsta, ciasto powinno przypominać zaprawę cementową.
II etap
ZACZYN
1 szklanka mąki pszennej typ 650
1 szklanka mąki pszennej typ 450
1 szklanka mąki żytniej typ 720
1 1/2 szklanki wody
2 łyżeczki soli
oliwa do wysmarowania foremki i otręby do jej obsypania
Po 12h otrzymany zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i obsypaną otrębami. Odstawić do wyrośnięcia na 8-12h. Ciasto ma być lepkie i mieć konsystencję gumy żutej pół dnia. Piec w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 1/2h. Gdyby zaczęło się przypalać przykryć sreberkiem.
Cały proces technologiczny trwa dobę. W połowie procesu, po 12 h do ZACZYNU należy dodać resztę składników, dlatego aby upiec chleb należy zaplanować początek procesu na ranek lub wieczór.
Nie ma jak kromka świeżego, domowego chleba :)
OdpowiedzUsuń