Wyjątkowo niegrzesząca urodą pasta z soczewicy, jest jedną z szybszych, łatwiejszych i zdrowszych past. Bogata w witaminy i składniki mineralne, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, a zawarty w niej błonnik działa jak szczotka na nasz organizm. Jedzmy więc soczewicę:)
Składniki:
1 szklanka soczewicy
2 łyżki oleju
1 cebula
1 czosnek
sól i pieprz do smaku
Soczewicę w zależności od wieku, gotuje się od 10 minut do godziny. Wody dodajemy dwa razy więcej niż soczewicy, i tak jak było przy fasolach nie solimy. Solenie powoduje twardnienie nasion, dlatego doprawiamy po ugotowaniu.
Cebulę szklimy wraz z pokrojonym czosnkiem na oleju. Dodajemy do ugotowanej soczewicy. Pamiętamy, aby trochę wody po ugotowaniu soczewicy pozostawić, dodamy ją gdy pasta wyjdzie za sucha. Blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Oj, tak bede robic w tym tygodniu, ale z czerwonej. :) Uwielbiam pasty.
OdpowiedzUsuńCzerwona zdrowsza i lepiej na zdjęciu wygląda:)
OdpowiedzUsuń