Składniki:
Etap I - przygotowanie karkówki
4 kawałki karkówki
3 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
4 rozgniecione ziarna jałowca
Etap II - pieczenie
doprawiona karkówka
1 kg ziemniaków z cienką skórką
2 cebule
1 czerwona papryka
1 łyżka tymianku
sól
Karkówkę przygotować dzień wcześniej nacierając przyprawami. Czosnek pokroić, ziele jałowca rozgnieść i włożyć między mięsne kawałki.
Przygotować ziemniaki: umyć, pokroić, posolić i posypać tymiankiem, nie obierać - wymieszać dokładnie.
Pokroić paprykę i cebulę.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć karkówkę, na niej paprykę i cebulę, i na wierzch ziemniaki. Włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 1 godzinę.
Bardzo ważne: naczynie musi być szczelnie przykryte, przez cały proces pieczenia. Nie ściągamy przykrywki, nie próbujemy, nie macamy widelcem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.