niedziela, 25 września 2011

Schab z gruszką w sosie rokpolowym

Idealny przepis na przywitanie jesieni. Jednogłośnie stwierdziliśmy, że jeśli chodzi o schab to nie jedliśmy go w lepszej wersji. Przepis bajecznie łatwy, do tego szybki, i wybornie smaczny. Ciężko wyjść z zachwytu. Znaleziony tutaj.


Składniki:
Porcja na 4 kotlety

4 rozbite kotlety schabowe bez kości
1 duża dojrzała gruszka pokrojona na 4 plastry (np. Klapsa)
1/2 szklanki kremówki
ok. 100 g rokpola (w oryginale był ser gorgonzola)
1 ząbek czosnku

grubo mielony pieprz
sól
majeranek
olej do smażenia



Kotlety posolić i popieprzyć. Usmażyć na rozgrzanym oleju, na złoto.

Przygotować sos. Do śmietanki dodać wyciśnięty czosnek.

Usmażone kotlety włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać po plastrze gruszki. Zalać sosem, posypać pokruszonym serem. Posypać majerankiem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekamy 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.